pátek 14. října 2011

Bitva na Horemázu


Nedávno, dumaje o nějakých úpravách struktury webu (ke kterým nejspíš nedojde), narazil jsem, mimo jiné i na vzpomínku "válečných dob" v Boleticích. Napadlo mě, že při nejlepší vůli, přes všechny voloviny, které se tam odehrávaly, musím konstatovat, že to byl jen slabý odvar proti "spojeneckému cvičení vojsk Varšavské smlouvy: Štít 1984" v slovenském vojenském prostoru Lešť, za účasti bratrské hrdinné (okupační) Rudé armády, maďarských honvédů (Attilla, bič boží a spol) a armády až za hrob věrné slavným husitským tradicím, tedy naší chrabré a disciplinované lidové československé armády. Kdo na Lešti kdy byl, potvrdí mi, že proti tomu jsou Boletice zemským rájem napohled. Ne nadarmo, zde wehrmacht třetí říše cvičil válku v poušti. Všude jen prach, hooodně prachu, závěje prachu kam ses podíval. Po několikadenním přesunu po železnici jsme se tak ocitli naprosto v pr... v prachu!


Při pohledu na budování tábora pro celou divizi, což bylo asi čtyři tisíce lidí (vojenská věda mi k srdci nikdy nepřirostla, takže se omlouvám, jestli jsem právě uvedl nějaký blud), bylo mi jasné, že mám-li se dožít konce v relativně dobrém psychickém stavu, budu muset "vypnout" rozum a dočista se "zakopat" do paralelního vesmíru ve vlastní hlavě.
Hned nějak zkraje jsem "chytil" funkci pomocníka dozorčího pluku, takzvaného "malého koně" a své náhlé dekorování stříbrnými šňůrami si řádně užil. První potyčku jsem měl s čerstvě zavedeným telefonem ve služebním stanu, který se na cosi tázal, když jsem nechápal, domáhal se dozorčího a jelikož ani zde jsem nemohl sloužit, tak mi bohapustě vynadal. Pak jsem padl do oka podplukovníku Meškánovi, snad nejvěhlasnější figuře našeho útvaru. Čím byl věhlasný, to raději nechám bez komentáře. Snad jen poznamenám, že z něho "vojenská věda" prýštila každým pórem. Navíc má matka pracovala s jeho ženou v nemocnici, takže byl tento Kutuzov středoevropského válčiště se skutečností, že se tahle sranda beze mne neobejde, důkladně obeznámen, ba zatoužil mě, fenoména moderní strategie a taktiky, poznat osobně.