čtvrtek 6. října 2011

Operace "Pohraniční opevnění ČSR"

Slavonice
29. června vyrazil náš expediční sbor ve složení Áda (vrchní náčelník), Sony (náčelník), Žebřík (velitel itineráře) a já (mužstvo) dvěma Jeppy na okružní cestu po pohraničním opevnění z dob první Československé republiky. Nehodlám se pouštět do podrobností, jež si stejně v nijak hojné míře nepamatuji a navíc o tom existuje spousta více méně odborných publikací. Trasu a hlavně program připravil velitel Žebř a to fakt skvěle. Bohužel program operace byl příliš časově náročně sestaven a jak už to v takových případech podrobně sestavených plánů bývá, tak se nakonec moc nedodržel.
První náš postupový cíl bylo lehké opevnění ve Slavonicích. Cesta vedla nepříliš frekventovanými silnicemi, takže jsme zatím provoz nijak výrazně nebrzdili, protože bojová vozidla se neuhýbají. Objednaný průvodce z řad místních nadšenců pro vojenskou historii na nás opravdu čekal a tak jsme si prohlédli část obnoveného opevnění a jeden dobově vybavený bunkr, takzvaný "řopík" (podle
Ředitelství opevňovacích prací).

středa 5. října 2011

BVPN: Vylodění v Boleticích


Srocení Jeepů pod Kletí
To by vás zajímalo, co znamená ona zkratka v názvu, že jo? K tomu se ale dostanu až po nezbytném úvodu. Českobudějovický Jeep club pořádá nejrůznější akce, ale pro mě nejpřitažlivější jsou pravidelné návštěvy vojenského prostoru Boletice. V každém milovníku vojenské historie, milovníky válečných veteránů z toho nevyjímám, dřímá, tu více, tu méně, voják. Na těchto stránkách jsem se nejednou vyznal, že ve mně dřímá také - akorát, že dřímal (spíš tvrdě spal) i když jsem byl na vojně a vojenská věda se v mých mozkových závitech zavinula k nenalezení. Co - ve mně dřímá voják? Celá kumpanie vojáků, celý batalion, nebojím se říct: celá brigáda vojáků! A voják má rád vojenské prostory. A já mám rád Šumavu. A tak jsem holt tu svou dřímající brigádu probudil a mobilizoval. Každá pořádná brigáda, i ta bramborová, má svůj název. Ta moje - a to jsem zpátky u nadpisu - se zuje Brigáda velmi pomalého nasazení - BVPN.