pátek 29. srpna 2014

8. HP Rock Fest 2014

Po té, co ve Čkyni skončily tamní slavné openairy, hledal jsem v záplavě festivalů něco, čím bych tuto sympatickou kratochvíli nahradil, a v mém hledáčku se objevila Horní Planá se svým tradičním a takřka již kultovním HP Rock Festem. Splňovala obě kritéria, která jsem měl. Je to na Šumavě a hraje se tam dobrý rock. Již z Bandzone.cz jsem znal Rodriega Estavesze (viz článek), místní mladé hvězdy Another Fake Heroes a částečně i Harvester, který pod svým žánrem „aggro - ethno“ skrývá vtipné rockové písničky.
Poprvé mi díky svatbě kamaráda mi hornoplánský „fesťák“ unikl, ne tak podruhé, ačkoliv to byl již osmý ročník. Sedl jsem do svého čtyřválcového přemisťovadla a vyrazil vstříc hudebním zážitkům. Již z webu jsem věděl, že doposavad Rock Festu nepřálo počasí, ale 2. srpna 2014 se zdálo, že rocková Horní Planá si dopřeje satisfakci, ne sice od Rolling Stones, ale aspoň co se týče počasí.
První v programu se představila stoner rock-alternative group z Českého Krumlova Λ (Lambda). Skupina ve složení Björgen Kjörgen ,Tomáš Jim ZImmermann, Václav Ruttkay a Matěj Kräussl předvedla každopádně zajímavý instrumentální rock, který jsem si rád poslechl i při stříhání videa.
Rodriego Estavesz
Po nich nastoupila kapela pro milovníky hard rocku s dominujícími hammondkami After Hours (progressive-rock) v sestavě Daniel Koubík – zpěv Jan Reindl – hammond organ, klavír, syntezátory Petr Smutný – basa a Jan Kýček – bicí.
Dále zahrál sérii svých hitů Vojta Ščevík, alias Rodriego Estavesz z Horní Plané, o němž je tu samostatný článek.
Po Vojtovi přišla na pódium další domácí akvizice, punkrock band Lítací Pes, v níž hrají Psík, Gapa, Bred a stálý host saxofonista Harvesteru Jürgen Knorr. Kapela rozhodně nepatří k těm snadno přehlédnutelným a mizejícím v davu ostatních stárnoucích pankáčů. Nechybí jí punková přímočarost ve hře a zpěvu, ani smysl pro humor v textech.
Lítací pes
Ze sousedního Rakouska přijeli publikum pobavit Sexleg's Cadillac's z Rohrbachu, což se jim náramně povedlo. Nestárnoucí rock'n'roll a efektní retro show chytí za srdce každého rockera bez ohledu na vyznání a styl. Kapelu tvoří Mr. Johnny t. Heartbreaker - Vocals/Double-Bass, Miss 'Sensitive' Moni Monroe - Vocals/Piano/Acoustic Guitar, Mr. Harry t. Harp - Harp/E-Guitar a Mr. Sonni on his 'Pony' – Drums. Myslím, že jedno oko nezůstalo suché a jediná tvář zakaboněná v prosluněném odpoledni. Na žádost publika na závěr zopakovali rakouští showmani Ring of Fire od June Carter Cash a Merle Kilgoreho, kterou nejvíc proslavil Johny Cash.
Moderátor (jméno neznám) před zahájením českokrumlovské skupiny Zoe zavzpomínal na pubertální léta, kdy vyšel v Bravu článek o této skupině, v němž bylo napsáno, že hrají romantický Lipenský rock. Sama skupina se však zařazuje do škatulky alternative-rock. Skupina patří k stálým hostům v Horní Plané a má zde dost fanoušků, jimž se nemohlo vystoupení nelíbit.
K českobudějovické formaci Black Velvet Suicide nevím co bych poznamenal, než že hraje crossover-rock a hraje v sestavě David Kapin - lead vocal, Marek Grubhoffer - guitar, vocal, Petr Voves - drums a Tomáš Kratochvíl – bassguitar. Mě osobně rozhodně ze sedadla moc nezvedala na rozdíl od toho, co následovalo.
Na pódium doslova vlétli hlavní hvězdy večera pražský Skywalker hrající sestavě Lukáš - elektrická kytara, David hrající na kytaru a zpívající vedlejší vokály, sólový zpěvák Honza, Daman na bicí a baskytarista Pavel Krsička. S příslibem, že to tam všechno rozmlátí, spustili svůj hardcore - pop punk. Pod pódiem v kotli vítala kapelu silná parta fanoušků, tančící a skákající při největších hitech a která nakonec ani nechtěli kapelu pustit ze stage.
Harvester
Tradicí hornoplánského festivalu jsou domácí aggro – etno rockeři Harvester. Už samotný jejich nástup vám vyloudí úsměv na tváři a co teprve když začnou hrát. V kostýmové show vystoupili Eman Tál- kytara, Wilibald Ptáček - kytara,zpěv, Tonda Mydlil "Nehlasch" – basa, Dušan Škopek - buben, zpěv a řev, Evžen Papták - bonga, řev a zpěv, Franta Poupje - trumpeta, zpěv, Jürgen Knorr - saxofon, zpěv, vizuální efekty a Jean Trú Volan´t – kytara. Nemohla se mi při koncertu nevybavit moje vzpomínka na první vystoupení Banjobandu Ivana Mládka na koleji v Podolí před 40 lety. Stejně jako tenkrát jsem nechápal a řehtal se celé představení. Vůbec se nedivím, že má tento band spoustu příznivců a to nejen doma v Horní Plané. Dobře zahraný rock a texty k popukání je přesně to, co jsem v rockové aréně dost dlouho hledal. Tady našel. Kdybych kluky trochu víc znal, jistě by to stálo za zvláštní článek. Možná někdy…
Another Fake Heroes
Zlatým hřebem večera, bez ohledu na hlavní hvězdy Skywalker, byla oblíbená a vůbec nejúspěšnější Another Fake Heroes. Čtyřlístek z Horní Plané, Českého Krumlova a Vyššího Brodu hraje moderní easycore po svém. Je ovlivněná kapelami jako jsou Four Year Strong nebo A Day To Remember. Kapela vznikla na podzim roku 2010. První koncert se odehrál 30. prosince 2010 na prestižní FINAL PARTY ve vyprodaném českobudějovickém Marty´s klubu. První EP se nahrálo na jaře 2011 a nese 2 songy. Kytarista Matěj Selucký a baskytarista Martin Čadek spolu hráli v punkrockové skupině The Slatkej Citron. Po jejím rozpadu získali českokrumlovského zpěváka a kytaristu Aleše Stoibera z kapely The Sandwitch a Week On. Z Week On přišel i zpěvák a bubeník Ota Novotný. Svůj koncert zahájili slibem, že to tady všechno srovnají se zemí, protože po nich už stejně nikdo nehraje. Pod podiem se opět shromáždil dav jako při Skywalker. Kluci natáčeli na fesťáku nový klip a Aleš Stoiber upozornil fanoušky, že komu „čumí chlupy z nosu,“ tak toho mít v klipu nechtějí. AFH mají rozhodně našlápnuto hodně vysoko. Hrají jak staří profíci a mají určitě lepšího zpěváka, než (s prominutím fanoušků) samotný Skywalker. Co je ale nejdůležitější, mají výborný skladatelský potencionál, takže nemusí písničky jen „odřvat,“ protože umí napsat dobrou a chytlavou melodii.
hornoplánská kapela
Docela se těším na příští rok.